Mühendislik Tamamlama Programının Uygulanması

• Mühendislik Tamamlama Programına yerleşen bir adayın programı tamamlayabilmesi için YÖK Mühendislik Tamamlama Programları Çalışma Komisyonu tarafından, Elektrik Elektronik Mühendisliği için belirlenen aşağıdaki dersleri alması zorunludur:

1. Diferansiyel Denklemler

2. Sayısal Analiz

3. Sinyaller ve Sistemler

4. Elektromanyetik Alan Teorisi

5. İstatistik

6. Sayısal İşaret İşleme

7. Sayısal Tasarım

8. Haberleşme Sistemleri - I

9. Elektromanyetik Dalga Teorisi

10. Elektronik II

• Tamamlama için belirlenen derslerde Üniversite Senatosu tarafından en fazla %30 oranında değişiklik yapılabilir.

• Üniversite Senatoları tarafından “Mühendislik Tamamlama” müfredatındaki dersler en fazla %50 oranında artırılabilir.

• Mühendislik Tamamlama Programlarının öğretim dili, ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzda belirtildiği şekilde uygulanır.

• Öğrenciler, tercih kılavuzunda yayımlandığı üzere katkı payı ve ikinci öğretim ücreti öder.

• Tamamlama programlarını başarı ile bitirenlere ilgili dallarda “mühendis” unvanı verilir; bunların diplomalarına “3795 sayılı Kanun uyarınca tamamlama programını bitirerek mühendis unvanını kazanmıştır” kaydı konulur.

• Aynı anda 2 farklı Mühendislik Tamamlama Programına kayıt yaptırılamaz.

• Mühendislik Tamamlama Programı öğrencileri, diğer öğrencilerle birlikte derslere devam eder.

• Mühendislik tamamlama öğrencileri Özel Öğrenci statüsü kapsamında değerlendirilemez.

• Mühendislik tamamlama öğrencileri yükseköğretim programlarına kayıt oldukları yıldaki açılmış olan lisans tamamlama programları arasında yatay geçiş yapabilir. Ancak, bu öğrencilerin yatay geçiş işlemlerinde yerleştirmeye esas puanlarının, yükseköğretim programlarının taban puanına eşit veya daha yüksek olması gerekmektedir.

• Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen müfredatı uygulayan programda artırım yapmayan yükseköğretim kurumlarındaki Mühendislik Tamamlama programı öğrencilerine ilave bir yıl eğitim öğretim hakkı yerilerek azami 2 yıl içinde öğrenimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen müfredatta üst sınırı geçmemeleri kaydıyla artırım yaparak programı uygulayan yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilere ise iki yıl ilave eğitim öğretim hakkı verilerek azami 3 yıl içinde öğrenimlerini tamamlamaları, bu sürelerde tamamlayamayanların ise ilişiklerinin kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca yabancı dil hazırlık sınıfında geçirilen süreler bu sürelere dahil edilmeyecektir.