2. Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı Yapıldı
1 Haziran 2023 | 17:09

Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü, Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi işbirliği ile elektrikli araç ve şarj teknolojileri ile elektrik şarj istasyonlarının kurulumu ve işletilmesi, elektrikli araçların enerji verimliliği, çevresel sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan katkıları, karşılaşılabilecek sorunlar ve çözümleri, gelecekteki güç sistemleri için elektrikli araçlar ve akıllı şehirlerdeki rolü konularının yer aldığı; ETKB, ÇİDB, EPDK, ATO, ASO gibi kurum ve sektörün önde gelen firma temsilcilerinin bir araya geldiği “2. Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı” düzenlendi.

Hazar Üni Seminer-2

Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Taşkent Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Atar, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevki Demirbaş, Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEMENAR) Müdürü Prof. Dr. Sertaç Bayhan, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, EPDK Elektrikli Araçlar Şarj Hizmetleri Grup Başkanı Vedat Akdağ, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşu mensupları, firma temsilcileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevki Demirbaş çalıştayın açış konuşmasında, “Bilindiği üzere elektrikli araçlar günümüzde artık popüler bir hale gelmiştir. Bu husus, artı ve eksileriyle baştan sona hem sektör temsilcileriyle hem de akademisyenlerle ele alınması gereken bir husustur. Bu çerçevede düzenlemiş olduğumuz çalıştayımıza hepiniz hoş geldiniz. Çalıştayın hayırlı olmasını temenni ederek düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Hazar Üni Seminer-2

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Atar ise yaptığı konuşmasında, “Günümüz dünyasının yaşadığı çevre sorunlarının başında fosil yakıtlardan kaynaklanan yoğun karbon salınımı gelmektedir. Temiz enerji arayışları kapsamında elektrik enerjisini öne çıkmaktadır. Elektrik enerjisinin depolama ve kullanımında ortaya çıkacak olan altyapı sorunlarına yönelik hazırlanan bu çalışmaların elektrikli araç üretimine başlayan ülkemiz için de önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bakımdan çalıştayda ortaya çıkacak sonuçların ülkemiz, milletimiz, sanayimiz ve sorunlara çözüm getirmesi bakımından hayırlı olması temennisi ile tüm katılımcılara başarılar diliyorum. Çalıştayın hazırlanmasına destek veren herkese ve katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum” sözlerine yer verdi.

Hazar Üni Seminer-2

1954 yılında kurulan Elektrik Mühendisleri Odası’nın ülkenin her yerinde temsilcilikleri bulunan kamu niteliğinde bir meslek odası olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, “Meslek Odası olarak gündemde olan her türlü konuyu değerlendirmeye, ortaya çıkan problemleri disiplin içinde tartışmaya ve çözüm geliştirmeye çalışmaktayız. Akıllı şehirler, verilerin değere dönüştürüldüğü yapıların ve sistemlerin bulunduğu şehirlerdir. Bu şehirlerin, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve yaşam kalitesini arttıran, verimlilik ve konforu destekleyen yapılardır. Bu yapıların şehir içinde kurulması ve yaygınlaştırılması için şarj istasyonları ve şehir şebekesine entegrasyonu önemli konuların başında gelmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Hızlı gelişen elektrikli araçlar dünyasını ülkemiz de yakinen takip ederek milli gururumuz olan TOGG gibi araçları üretmektedir. Ülkemizde 2023 yılı itibari ile 7.500 civarında yeni araç yola çıktı. Bunların yüzde 3’ü elektrik kullanmaktadır. İçinde yaşadığımız Ankara’da da elektrikli otobüsler kullanılmaktadır. Bu vesile ile artık şarj istasyonlarının kurulumu hızlanmış ve arttırılmaya çalışılmaktadır.”

Hazar Üni Seminer-2

Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, “EPDK, 2 Nisan 2022 yılında Elektrikli Araç Şarj Hizmeti Yönetmeliği ile 124 firmaya lisans verdi. Elektrikli araçlar beraberinde yeni fırsatlar getirdiği gibi kişisel verilerin korunması, şarj sürelerinin azaltılması, şehir şebekesine uyumu, şehirlerimizin buna hazır olup olmadığı, dağıtım şirketlerinin planlamaları gibi sorunları da barındırmaktadır. Çalıştay programı ile bu konuları ortak akıl nezdinde detaylı olarak ele alacağız. Çalıştayımıza katılan ve emeği geçen herkese teşekkür eder, faydalı bir etkinlik olmasını temenni ederek hepinizi saygıyla selamlıyorum.” sözleri ile konuşmasını sona erdirdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır ise konuşmasında, “Dünyada ve ülkemizde hızlı bir şekilde yaygınlaşan elektrikli araçlar beraberinde bazı sorunlar da getirmektedir. Mevzuat boyutu ile kamu temsilcileri, şarj cihazları ve üniteleri ile özel sektör temsilcileri tarafından sorunların ve çözümlerin ortaya konulması nezdinde çok kıymetli bir çalıştay gerçekleştirildi. Özellikle, üretim ve dağıtım şirketleri ve tüketim anlamında birçok teknik ve idari zorluklar mevcuttur. Siz kıymetli katılımcılarla bu konular farklı boyutlarıyla tartışılarak bir rapor halinde bilgilerinize sunulacak. Bizleri bir araya getiren bu çalıştayın gerçekleştirilmesinde katkıları olan herkese ve katılımcılarımıza teşekkür ederim. Verimli ve başarılı bir çalıştay olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Hazar Üni Seminer-2

Çalıştayın ilk oturumunda TEMENAR Müdürü Prof. Dr. Sertaç Bayhan konuşmasında, elektrikli araçların kullanılmaya başlama tarihinin 1830’lu yıllara dayandığını, daha sonraki yıllarda tren ve troleybüs dışında kullanımının giderek ortadan kalktığını, son yıllarda ise popüler bir şekilde gündelik hayatımıza geri döndüğünü belirtti. Prof. Dr. Sertaç Bayhan daha sonra “Elektrikli Araçlar ve Şarj Teknolojileri” konusunda sunum eşliğinde katılımcılara detaylı bilgi verdi.

Hazar Üni Seminer-2

Dört oturum olarak düzenlenen çalıştayın “Elektrikli Araçlar, Şarj Teknolojileri ve Enerji Depolama” konulu birinci oturumu Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevki Demirbaş, “Elektrikli Araçların Şebekeye Etkisi ve Entegrasyonu” konulu ikinci oturumu Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Irmak, “Teknik Altyapı ve Hukuki Düzenlemeler” konulu üçüncü oturum  EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, değerlendirmelerin yapıldığı dördüncü oturum ise EEM Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevki Demirbaş ve (TEMENAR) Müdürü Prof. Dr. Sertaç Bayhan moderatörlüğünde gerçekleştirildi. “2. Elektrikli Araçlar ve Akıllı Şehirler Çalıştayı” enerji kuruluşları uzmanları ve sektör temsilcileri tarafından katılımcıların sorularının cevaplaması ile sona erdi.

 

background image