Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesinin düzenlediği “Lisanssız Güneş Enerji Santralleri Ulusal Çalıştayı”, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünün destekleriyle, EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarının sponsorluğunda gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Taşkent Konferans Salonu’nda geniş bir katılım ile gerçekleştirilen çalıştayın moderatörlüğünü, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve Şube Yazmanı Hatice Bilgin Alğın yaptı. Çalıştaya; Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevki Demirbaş, Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Irmak, EPDK Grup Başkanı Serkan Aktaş, EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Lamci, EMO Ankara Şubesi Üyesi-Hukukçu Emin Uğur Divitçi, GÜNEŞDER Başkanı Av. Çiğdem Dilek, GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli katıldı.
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Çalıştay Düzenleme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu açılış konuşmasında; EMO’nun 1954 yılından beri faaliyet gösteren ve Türkiye’de elektrik alanında yapılan çalışmalara yön veren bir kurum olduğunu, EMO Ankara Şubesi olarak elektrik alanında yapılan çalışmalara katkı sağlamaya gayret ettiklerini ve yeni bir anlayışla bunu tüm üyelere, topluma sunmak amacıyla Yönetim Kurulu olarak çok çalıştıklarını ifade etti.
EMO Ankara Şubesi olarak içerik üretme konusuna çok önem verdiklerini dile getiren Prof. Dr. Sağıroğlu, “Bugüne kadar ki birikimimizi, deneyimimizi mutlaka sektörümüze, üniversitelere ve toplumumuza aktarmak zorundayız. Bu faaliyetleri hep beraber yürütüyoruz. Bunları yürütürken yönetim olarak sorumluluklarımızı yerine getirmek, karşılaşılan her türlü problemi akılcı bilimsel yollarla -tabi ki toplumun tüm kesimlerinin desteğiyle- yapıyoruz ve yapmak için gayret gösteriyoruz” dedi. Prof. Dr. Sağıroğlu konuşmasında, etkinliklere destek veren başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu olmak üzere Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanlığına, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığına ve çalıştaya ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi yönetimine de teşekkür etti.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şevki Demirbaş, böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan ve saygın katılımcıları misafir etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek şunları ifade etti:
"Yaklaşık 50 yıldır akademik camiada olsun bilimsel alanda olsun yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalar yürütülmesine karşın, bunun ticarileşmesi yaklaşık 10 yıllık bir dönemi kapsadı. Önümüzdeki dönem bu konunun daha yaygın olacağını düşünüyorum. Biz Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi olarak 30 yıl öncesinde rüzgâr, güneş enerjisi ve enerji depolaması ünitesinin birlikte çalıştığı bir sistem kurduk. Bunun üzerine akademik çalışmalarımızı yürüttük. Yapmış olduğumuz araştırmalarla son zamanlarda mikro şebekeler ve akıllı şebekeler üzerine yoğunlaştık. Akıllı şebekeler üzerine lisansüstü bilimsel araştırmaların yapıldığı bir ana bilim dalı kurduk. Dolayısıyla, bizler fakülte ve bilim insanları olarak gerçekten yenilenebilir enerji üzerine çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bilim insanları olarak bu alanın teknolojik, ekonomik ve çevresel boyutuyla araştırmalarını yapıyoruz. Bu alanda asıl önemli olan, bu işin içinde olan ve sahada bu işin içinde koşturan kişilerin ne düşündüğüdür.”
EPDK Başkan Yardımcısı Hacı Ali Ulutaş ve EMO Ankara Şubesi Yazmanı Hatice Bilgin Alğın’ın da konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. EPDK Grup Başkanı Serkan Aktaş, "Lisanssız üretim nedir, ne için yapılır, temel prensipleri ve uygulama esasları nelerdir, ağustos ayındaki yönetmelik neler getirdi?" konularında; Üniversitemiz Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Irmak, "Lisanssız güneş enerji santrallerinde teknik zorluklar nelerdir, şebekelerin teknik olarak zorlandığı bölümler hangileri?" başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi. GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, 1992 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kurulan GÜNDER`in çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgi vererek yönetmelikle ilgili temel görüşlerini aktardı. EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Lamci, "Güneş enerjilerine global bakış, dünyada GES’ler nerelerde kullanılıyor, Türkiye’de durum nedir?" başlıkları altında yeni yönetmelikle 51 H kapsamındaki sorunları sektör yatırımcıları adına dile getirdi. GÜNEŞDER Başkanı Av. Çiğdem Dilek, konunun hukuki boyutunu aktarırken, EMO Ankara Şubesi Üyesi-Hukukçu Emin Uğur Divitçi ise, "Enerji hukuku ile EPDK’nın son kararlarının yönetmelik, kanun ve kararnamelere göre değerlendirilmesi" başlığı altında sunumunu gerçekleştirdi.
Çalıştay soru-cevap bölümünün ardından, EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve Şube Yazmanı Hatice Bilge Alğın tarafından konuşmacılara ve destekleyen kurumlara teşekkür belgesi takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Erasmus+ Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Öğrenci-Mezun Buluşmamız Gerçekleşti!
SMM ve Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin Güncel Vizyonu Paneli Gerçekleşti!
Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları
Öğrencilerimizin Teknofest Akdeniz Başarısı
2023-2024 Bahar Dönemi Mezuniyet Projeleri Sergisi Etkinliğimiz Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.